KOMPETENCIJŲ TOBULINIMAS UTENOS REGIONINIAME PROFESINIO MOKYMO CENTRE

2019 m. sausio 23, 24 d. virėjo modulinės profesinio mokymo programos pirmo ir antro kurso VR -17, VR – 18 grupių mokiniai  vyko į Utenos regioninio profesinio mokymo centro sektorinį praktinio mokymo centrą, kuriame toliau tobulino virėjo profesines kompetencijas. Mokinius lydėjo Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos maisto ruošimo technologijos mokytojos Nijolė Vasiliauskienė ir Gailutė Tamašiūnienė – Latvė.

VR – 18 grupės mokiniams praktinės pamokos vyko mėsos pusgaminių ruošimo laboratorijoje. Sektorinio praktinio mokymo centro profesijos mokytoja Ramunė Ražauskienė, supažindinusi mokinius su saugaus darbo taisyklėmis, pademonstravo mėsos pusgaminių laboratorijoje esančių įrenginių veikimo principą. Praktinės pamokos metu mokiniai atliko pirmines mėsos apdorojimo operacijas, specialioje faršo maišyklėje paruošė maltos mėsos masę, iš kurios gamino šviežias kiaulienos dešreles. Dešreles kimšo naudojant dešrelių kimštuvą. Būsimiems virėjams tai buvo nauja ir vertinga patirtis.

Virėjo modulinės profesinio mokymo programos antro kurso VR – 17 grupės mokiniams praktinės pamokos vyko sektorinio praktinio mokymo centro pyrago ir konditerijos gamybos laboratorijoje. Praktines pamokas vedė sektorinio praktinio mokymo centro vyresnioji profesijos mokytoja Asta Jurkštienė. Mokytoja supažindino mokinius su laboratorijoje esančiais įrenginiais, parodė  jų veikimo principą. Visi mokiniai turėjo galimybę išardyti ir vėl surinkti įrenginius bei juos paruošti darbui.  Bandelių tešlos gamybai buvo naudojami  pilno grūdo miltai, ekologiškas aliejus, sezamo sėklos. Bandelių kildinimui panaudojome kildinimo spintas, kuriose palaikoma reikalinga temperatūra ir drėgmė. Mokiniai specialiuoju būdu formavo bandeles, jas kepė ir degustavo. Konditerijos skyriuje mokiniai gamino kremą ir juo dekoravo pyragaičius.

Utenos regioninio profesinio mokymo centro sektoriniuose praktinio mokymo centruose vykstančios pamokos naudingos mokiniams, nes mokiniai įgyja naujų kompetencijų, išmoksta dirbti su įvairiais įrenginiais,  įgyja naujų patirčių ir profesinių įgūdžių.

Maisto ruošimo technologijos mokytojos Nijolė Vasiliauskienė ir Gailutė Tamašiūnienė – Latvė