PRAKTINIŲ ĮGŪDŽIŲ TOBULINIMAS UTENOS MAISTO PRAMONĖS SEKTORINIAME PRAKTINIO MOKYMO CENTRE

Virėjo modulinės profesinio mokymo programos pirmo kurso VR-20 grupės mokiniai su maisto ruošimo technologijos profesijos mokytoja metodininke Nijole Vasiliauskiene 2021 m. gegužės 17 – 21 dienomis dalyvavo  projekto „Praktinių įgūdžių įgijimas Utenos maisto pramonės sektoriniame praktinio mokymo centre“( projekto kodas 09.4. 1-ESFA-T-736-02-0008)(modulis „Tautinio paveldo patiekalai) mokymuose.

Mokymuose dalyvavo penki pirmo kurso VR-20 grupės virėjo modulinės profesinio mokymo programos mokiniai: Violeta Stukaitė, Silvija Katinaitė, Rimantė Tupolskytė, Vitalija Smoliar ir Armandas Sviderskis. Pirmiausia visi buvo supažindinti su duonos ir konditerijos gaminių  laboratorijos įrenginiais, prietaisiais ir darbo saugos reikalavimais. Naudojantis technologinėmis kortelėmis ir  laikantis visų saugumo reikalavimų, mokiniai dvi dienas mokėsi gaminti šakočius. Šie gražūs ir labai skanūs lietuviško tautinio paveldo kepiniai reikalauja daug kruopštumo, tikslumo, kantrybės ir darbo. Tačiau mokiniai uoliai ėmėsi darbų ir puikiai atliko visas užduotis. Pagamintus šakočius reikėjo supakuoti ir paruošti realizavimui. Įvykdžius visus gamybos etapus, vyko šakočių degustacija ir aptarimas.

Kitą praktinio mokymo dalį teko darbuotis mėsos pusgaminių gamybos laboratorijoje. Dirbant su mėsos pusgaminiais, reikia ypatingai atsargiai naudotis įrenginiais, pjaustymo įrankiais. Todėl mokiniai buvo aprengti specialiais apsauginiais drabužiais, kad nesusižeistų.  Susipažinę su įrenginių veikimo principu ir naudojantis technologinėmis kortelėmis, gaminome lietuvišką tradicinį mėsos gaminį – skilandį. Skilandžių gamyba – labai ilgas ir kruopštus darbas, reikalaujantis nepriekaištingos higienos, atidumo, fizinių jėgų. Ypač visiems  teko daug  paplušėti ir išmokti rišti skilandžius. Lietuviško tradicinio skilandžio gaminimo procesas užtrunka 30 dienų. Tik tuomet galima degustuoti ir įvertinti gaminio kokybę.

Baigus mokymus, visiems mokiniams buvo įtekti pažymėjimai. Dėkojame Utenos maisto pramonės sektorinio praktinio mokymo centro dėstytojoms Ramunei Ražauskienei ir Astai Jukštienei už suteiktas praktines žinias gaminant lietuviško tautinio paveldo patiekalus.

Mokymai buvo labai naudingi mokiniams. Padirbėję savaitę Utenos regioniniame profesinio mokymo centre, mokiniai  susipažino su įrenginiais, patobulino turimus ir įgijo naujų  praktinių įgūdžių, išmoko dirbti komandoje. Dėkojame mokyklos vadovams už galimybę dalyvauti šiame projekte, nes  mokiniai įgijo naujų kompetencijų ir padidino savo žmogiškųjų išteklių potencialą.

Profesijos mokytoja metodininkė Nijolė Vasiliauskienė