KUPIŠKIO TECHNOLOGIJOS IR VERSLO MOKYKLOS MOKINIAI PRADĖJO TESTUOTIS SAVIKONTROLĖS TESTAIS

Rugsėjo 27 d. mūsų mokykloje pradėtas vykdyti profilaktinis testavimas – savikontrolės tyrimas.  Tyrime dalyvavo mokiniai iš septynių skirtingų grupių / klasių ir visų rezultatai buvo neigiami.

Mokiniai, sutikę savanoriškai testuotis, kas 3-5 dienas reguliariai patys tirsis savikontrolei skirtais greitaisiais antigenų testais. Mokyklos visuomenės sveikatos specialistė Jovita Mačienė prieš testavimąsi mokinius instruktavo, kaip reikia taisyklingai atlikti testavimąsi. Tai paprasta, greita ir jokių nemalonių pojūčių nesukelianti procedūra. Pasiėmę mėginius iš nosies landos, rezultatus įsivertina patys mokiniai prižiūrimi atsakingų mokyklos darbuotojų.

Vaikai dažniau nei suaugę serga besimptome koronaviruso ligos forma. Jie lengviau perneša virusą rizikos grupėje esantiems visuomenės nariams. Būtent dėl šios priežasties daugiau ligos protrūkių skaičiuojama būtent ugdymo įstaigose, kur atstumų laikymasis ir kiti su viruso plitimu susiję veiksniai valdomi sudėtingiau. Profilaktinio testavimo galimybių plėtimas – tai didelis žingsnis pažabojant viruso plitimą.

Labai skatiname mokinius aktyviau skiepytis ar dalyvauti savanoriškame testavime, o mokinių tėvus (globėjus ar rūpintojus) – sutikti ir paraginti mokinius testuotis ar skiepytis, kad galėtume visi mokytis saugioje aplinkoje. Testavimas ir skiepijimas nėra privalomi – tėvai gali pasirinkti, ar sutikti, kad jų vaikai profilaktiškai testuotųsi ar skiepytųsi, o vyresni nei 16 metų mokiniai gali patys apsispręsti, ar dalyvauti savikontrolės tyrime, ar skiepytis.

Savikontrolei skirti greitieji antigeno testai naudojami kaip papildoma COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo priemonė. Atlikus testą ir gavus teigiamą jo rezultatą, mokiniui yra įtariama COVID-19 liga. Tada jam rekomenduojama atlikti tyrimą PGR metodu dėl ligos nustatymo mobiliame punkte, registruojantis interneto svetainėje www.1808.lt arba Karštosios linijos telefonu 1808.

Visuomenės sveikatos specialistė Jovita Mačienė