PRAKTINIŲ ĮGŪDŽIŲ TOBULINIMAS UTENOS MAISTO PRAMONĖS SEKTORINIAME PRAKTINIO MOKYMO CENTRE

Vadovaujantis Utenos regioninio profesinio mokymo centro ir Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos bendradarbiavimo sutartimi DPS-69, įgyvendinamas jungtinis projektas „Įgyk praktinių įgūdžių sektoriniame praktinio mokymo centre!“. Tuo tikslu 2023 m. gegužės 8 – 12 dienomis virėjo modulinės profesinio mokymo programos mokiniai kartu su maisto ruošimo technologijos profesijos mokytojomis vyko į Uteną ir toliau tobulino praktinius įgūdžius ir kompetencijas modulio „Karštųjų patiekalų ir pusgaminių gaminimas ir apipavidalinimas“ praktinėse pamokose.

Būsimiesiems virėjams teko darbuotis mėsos technologijos ir maisto ruošimo  laboratorijose, kur praktinius mokymus vedė profesijos mokytojos Ramunė Ražanskienė, Asta Jukštienė ir Loreta Kiseliova. Dirbant mėsos technologijos laboratorijoje, reikia ypatingai atsargiai naudotis įrenginiais, pjaustymo įrankiais. Todėl mokiniai buvo supažindinti su darbo saugos reikalavimais, kad galėtų saugiai atlikti praktines užduotis. Susipažinę su įrenginių veikimo principu ir naudojantis technologinėmis kortelėmis, mokiniai gamino įvairius mėsos pusgaminius, kepė kibinus, šakočius, karštuosius patiekalus, sriubas, sultinius, garnyrus prie karštųjų patiekalų. Pagamintus patiekalus reikėjo apipavidalinti ir patiekti. Pagamintus mėsos pusgaminius reikėjo supakuoti ir paruošti realizavimui. Praktinius mokymus kiekvieną dieną vainikuodavo patiekalų degustavimas ir aptarimas.

Padirbėję Utenos regioniniame profesinio mokymo centre, mokiniai susipažino ir išmoko dirbti su įvairiais įrenginiais, patobulino turimus ir įgijo naujų praktinių įgūdžių, išmoko dirbti komandoje, gaminti įvairius mėsos pusgaminius, juos dekoruoti bei įvertinti pagamintų patiekalų kokybę. Dėkojame mokyklos vadovams už galimybę dalyvauti šiame projekte.

Maisto ruošimo technologijos profesijos mokytoja Nijolė Vasiliauskienė