STAŽUOTĖ JAPONIJOJE

Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorius Kęstutis Mekšėnas, profesinio mokymo skyriaus vedėja Daiva Tumelionytė, vyresnioji specialioji pedagogė Laura Velutienė ir profesijos mokytojas ekspertas Kęstutis Šakickas, taip pat Biržų technologijų ir verslo mokymo centro, Aukštaitijos profesinio rengimo centro, Vengrijos, Italijos Ispanijos profesinio mokymo įstaigų atstovai, Italijos organizacijos „Travel Plus“ vadovas Alessandro Graziano  pagal Erasmus + projektą lankėsi Tokijo, Japonijoje. Stažuotės dalyviai Tokijo mieste domėjosi Japonijos švietimo sistema, profesinio mokymo metodais, praktinio mokymo organizavimu, DI pritaikymu ugdymo procese, tobulino anglų kalbos žinias.

Japonijoje yra privalomas devynmetis mokslas 6–15 metų vaikams. Mokyklą pradeda lankyti 6 metų vaikai. Vidurinės mokyklos yra dviejų pakopų: privaloma trimetė žemesniosios pakopos vidurinė mokykla (12–15 metų vaikams) ir trimetė aukštesniosios pakopos vidurinė mokykla (15–18 metų jaunuoliams). Į aukštesniosios pakopos mokyklą priimami baigusieji žemesniosios pakopos vidurinę mokyklą ir išlaikiusieji stojamuosius egzaminus. Profesinis išsilavinimas įgyjamas aukštesniojoje vidurinės mokyklos pakopoje arba dvimečiuose koledžuose. Į aukštąsias mokyklas priimami baigusieji žemesniosios ar aukštesniosios pakopos vidurines mokyklas. Aukštosios mokyklos yra trijų tipų: žemesnieji koledžai (mokslas trunka 2–3 metus), koledžai ir universitetai (mokslas trunka 4 metus), technikos koledžai (mokslas trunka 5–5,5 metų). Mokslas aukštosiose mokyklose mokamas.

Stažuotės metu buvo aplankytas Vasedos universitetas, kuris artimai bendradarbiauja su įvairiais koledžais. Stažuotės dalyviai lankėsi ir įvairias darbo veiklas stebėjo „Ecole de Patisserie“ ir „Hattori“ mitybos koledžuose. Darbo stebėjimo veiklose su  koledžų vadovais, mokytojais buvo aptarti profesinio mokymo ypatumai, skirtumai. Šiuose koledžuose vykdomos virėjo, mitybos specialisto, konditerio mokymo programos. Koledžuose dirba patyrę dėstytojai, taip pat mokiniams organizuojamos specialios praktinės pamokas su geriausiais Tokijo miesto virtuvės šefais. Specialios praktinės pamokos vyksta moderniose laboratorijose su aukščiausio lygio maisto ruošimo įranga. Mokydamiesi gaminti maistą, studentai naudoja tuos pačius įrankius, kaip ir profesionalai virtuvės šefai, kad mokiniai, baigę studijas, galėtų iš karto dirbti su profesionalia įranga.

Mokslas yra mokamas, tačiau koledžai siūlo įvairias stipendijas, mokymosi paskolas ir paramos už mokslą sistemas, kad studentams nereikėtų atsisakyti savo profesinių svajonių dėl finansinių problemų. Mokslo trukmė priklauso nuo pasirinktos programos.

Vasedos universitetas yra vienas iš prestižiškiausių privačių universitetų Japonijoje. Susitikimo su studentais bei akademiniu universiteto personalu sužinojome, kad Vasedos universitetas garsėja savo humanitarinių ir socialinių mokslų programomis. Jis siūlo 13 bakalauro ir 23 magistrantūros programas įvairiose srityse. Universitetas aktyviai plėtoja tarptautinius ryšius, yra pasirašę bendradarbiavimo sutartis su Vytauto Didžiojo universitetu  ir Vilniaus universitetu. Vasedos universitetas taip pat žinomas dėl savo įspūdingos universiteto miestelio architektūros. Universitetas taip pat turi vieną didžiausių ir geriausių bibliotekų Japonijoje, kuri yra itin svarbi tiek studentams, tiek tyrėjams.

Stažuotės dalyviai džiaugiasi Erasmus+ projektu, kuris leido pažinti Japonijos švietimo sistemą, jos kultūrą, tradicijas, gyvenimo būdą. Noras tobulinti ugdymo procesą, jo aplinką, mokinių ir mokytojų santykį, pagarbą, toleranciją, atsakingumą, tvarumą – tik sustiprėjo.

Tarptautinė grupės sudėtis nuolat leido palyginti įvairių šalių skirtingas švietimo sistemas, ugdymo metodus, gauti vertingų įžvalgų apie praktinio mokymo organizavimą.

Erasmus+ projektai yra puiki galimybė ne tik profesiniam tobulėjimui, bet ir asmeniniam augimui bei pasaulio pažinimui.

Stažuotės dalyviai