MOKYKLOJE PAMINĖTA TARPTAUTINĖ VIRĖJŲ DIENA

Kiekvienais metais spalio 20 dieną visame pasaulyje minima tarptautinė virėjų diena. Šia  proga mokyklos maisto ruošimo technologijos laboratorijoje vyko atvira sušių gamybos pamoka virėjo modulinės profesinio mokymo programos mokiniams, kurią vedė Kupiškio „Sushi Sport baro“ darbuotojas, mūsų mokykloje virėjo specialybę baigęs mokinys Eimantas Broneika. Jam talkino taip pat mūsų mokyklą baigusi mokinė Eglė Lesmonavičiūtė.

„Sushi Sport baro“ darbuotojas nuosekliai parodė sušių gamybos technologijos etapus, o būsimi virėjai stebėjo ir kartu gamino sušius.     Japoniško patiekalo – sušio gamybai reikia įvairių produktų, be kurių šio patiekalo nepagaminsi. Tai – japoniški kibūs ryžiai, tamsiai žali džiovintų jūros dumblių lakštai, ryžių actas, vasabi – aitri žalsvos spalvos pasta, gaminama iš maltos japoniško krieno šaknies, sojų padažas , marinuotas imbieras  gari. Sušiams sukti reikia specialų bambukinių kilimėlių, kurie turi būti apvynioti lipnia plėvele. Kad sušio ritinėliai išlaikytų formą, labai svarbu tinkamai paruošti ryžius. Išvirę ryžiai turi būti nei per šalti, nei per karšti – maždaug 36,6º temperatūros.

Atviros pamokos metu gaminome įvairių rūšių sušius. Įdarui naudojome lašišą, keptas krevetes, krabų lazdeles, keptą vištienos krūtinėlę, šviežią agurką, avokadą, svogūnų laiškus. Labai svarbu, kad visi produktai būtų geros kokybės ir kuo šviežesni. Ruošiant sušį labai svarbu išgauti harmoningą skonį. Jei į vidų dedame minkšto ir švelnaus produkto, pavyzdžiui, lašišos, tai kartu reikia dėti ko nors traškaus, pavyzdžiui, agurko. Krabų lazdelės kuo puikiausiai dera su avokadu. Japonijoje sušiai tiekiami išdėlioti ant porcelianinių arba medinių padėkliukų, valgomi medinėmis lazdelėmis. Sušius reikia valgyti neskubant. Tik taip galima pajusti tikrąjį jų skonį.

Pamoka buvo labai naudinga mokiniams, nes būsimi virėjai įgijo naujų kompetencijų ir praktinių įgūdžių, išmoko derinti skonius, taisyklingai suformuoti sušius ir juos patiekti.

Baigiantis praktinei pamokai, mokiniai serviravo stalus ir pagamintus sušius patiekė su marinuoto imbiero juostelėmis, vasabi pasta ir sojų padažu. Visi mokyklos bendruomenės nariai buvo pakviesti į maisto ruošimo technologijos kabinetą sušių degustacijai, galėjo įvertinti įvairius skonius, pabendrauti, užduoti klausimus „ Sushi Sport baro“ darbuotojui. Labiausiai visiems patiko kepti ir sezamo sėklose apvolioti sušiai. Dėkojame Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktoriui Kęstučiui Mekšėnui už gėles, padėkos raštus, gražius sveikinimus ir linkėjimus tarptautinės virėjų dienos proga.

Maisto ruošimo technologijos profesijos mokytojos Nijolė Vasiliauskienė
ir Gailutė Tamašiūnienė – Latvė