EKSKURSIJA Į VILNIŲ

Paskutinę lapkričio dieną mūsų mokyklos mokinių būrys iš AP-23/ TR-23 ir AP-22 grupių turėjo progą susipažinti su Vilniumi.

Šių metų kultūros paso programa mokiniams parūpino neįprastą, tačiau neįtikėtiną patirtį. Ekskursija į Vilniaus miestą pasirodė esanti daugiau nei tiesiog kelionė – tai buvo orientacinis žaidimas, pavadintas „Didelio prospekto mažos detalės”.

Mokinius nuo pat pradžių pasitiko Vilniaus senamiesčio gatvių gyvybė. Miesto paveldas tapo žaidimo pagrindine tema. Mokiniai priėmė iššūkį – jie turėjo atrasti garsius miesto simbolius, meno kūrinius ir architektūrines detales, išdėstytas po visą Gedimino prospektą.

Ekskursijos vadovas ne tik dalino žinias apie Vilniaus istoriją ir architektūrą, bet ir skatino mokinius bendradarbiauti, išmintingai naudoti laiką ir strategiškai planuoti maršrutą.

Vienas iš iššūkių buvo susieti garsius Vilniaus pastatus su meno kūriniais, kurie paslėpti ar įkomponuoti į šiuolaikinę architektūrą. Mokiniai aktyviai ieškojo ryšių tarp senųjų mūro sienų ir dabarties kūrybos. Toks žaidimas ne tik lavino kūrybiškumą, bet ir atskleidė miesto transformacijos istoriją.

Be to, buvo akcentuojama ne tik garsiosios vietos, bet ir mažos detalės, kurios dažnai būna nepastebėtos. Mokiniai atrado simbolius, paslėptus net pačiuose netikėčiausių vietų kampeliuose ar netikėtuose pastatų ornamentuose.

„Didelio prospekto mažos detalės” žaidimas ne tik buvo įdomus laiko praleidimo būdas, bet ir skatino mokinius suvokti miestą kaip ne tik vietą, bet ir kaip istorijos, meno ir kultūros atspindį. Tai buvo ne tik pažintis su Vilniaus paminklais, bet ir puiki proga išmokti atkreipti dėmesį į kasdien ignoruojamas, bet svarbias smulkmenas.

Ekskursija baigėsi ne tik mokinių, bet ir mokytojų sužavėjimu. Tai buvo ne tik puiki galimybė pamatyti miestą kitaip, bet ir ugdyti dėmesingumą, kritinį mąstymą ir bendradarbiavimą. Kultūros paso programa dar kartą įrodė, kad mokymasis gali būti ne tik naudingas, bet ir smagus!

Mokytojos L. Čikinienė ir D. Balužytė