MOBILUMO VIZITAS ANGLIJOS JUNGTINĖJE KARALYSTĖJE

Gruodžio 4-10 d. mokyklos mokytojai D.Kytrienė,  V.Zovė, G. Tamašiūnienė – Latvė ir I. Baltrukėnienė dalyvavo ,,Erasmus +‘‘1 projekto   vizite  JK sostinėje  Londone. Projekto veiklą koordinavo IDEA-M organizacija, su mumis bendravo Jūratė Liepienė.  Pirmą vizito dieną buvome pakviesti į ekskursiją po Londono centrą. Ją pradėjome pakilę į 160 m. aukštyje  įsikūrusią Sky Garden terasą, nuo kurios atsiveria nuostabūs Londono vaizdai. Žavėjomės pagal Temzės upę išsidėsčiusiais įvairios formos dangoraižiais, Tauerio tiltu ir įspūdinga Tauerio pilimi, Vestminsterio abatija, Londono akimi, Big Benu ir parlamento rūmais. Aplankėme Bekingamo rūmus, karališkos šeimos rezidenciją.

Kitą dieną vykome į katalikišką Holy Family mokyklą. Tai vidurinio ugdymo mokykla. Mokiniai,  baigę šią mokyklą, tęsia mokslus  šalia esančiame koledže, kur įgyja profesiją arba tęsia studijas universitetuose. Mokykloje stebėjome tikybos, anglų kalbos, gamtos bei maisto ruošimo technologijų pamokas. Vizito tikslas – stebėti, kaip į mokymą  įtraukiami specialiuosius poreikius turintys mokiniai. Bendravome su dėstančiais mokytojais ir  su mokytoja iš Lietuvos, dirbančia šioje mokykloje, bei mokyklos specialiąja pedagoge.  Dalykinėje projekto programoje buvo numatytas ir vyko dviejų dalių seminaras apie įtraukųjį ugdymą mokyklose, jo prioritetus ir trūkumus, galimybes jį įdiegti Lietuvoje. Seminaras buvo labai naudingas, patobulinome kompetencijas apie įtrauktį, ugdymo proceso pritaikymą specialiųjų poreikių mokiniams.

Vizito koordinatoriai organizavo dvi pažintines keliones. Aplankėme Braitoną, pietų Anglijos miestą kurortą, įsikūrusį ties Lamanšo sąsiauriu, garsėjantį Karališkuoju paviljonu, primenančiu įmantrius Tolimųjų Rytų rūmus. Labai sužavėjo Kembridžas, universitetinis miestas rytų Anglijoje. Jį išgarsino Kembridžo universitetas, įkurtas net 1209 m. ir laikomas vienu iš  geriausių pasaulio  universitetų. Miestelyje  įvairių stilių pastatai, bažnyčios, įvairūs koledžai, su savo gilia istorija ir tradicijomis.

Šis vizitas – tai susipažinimas su Jungtinės Karalystės švietimo sistema, įtraukiojo ugdymo galimybėmis, mokinių, turinčių spec. poreikius pažinimas bei pagalba jiems, britų kultūra, istorija bei tradicijomis.

Projekto dalyviai