PAMOKA NETRADICINĖJE ERDVĖJE

Gražią ir žiemišką gruodžio 6-osios dieną su 1G-23 klasės mokiniais nuėjome į Kupiškio kultūros centrą. Čia vyko netradicinė pamoka ,,Teatro istorija gyvai‘‘. Ją vedė šio kultūros centro režisierė Vilija Morkūnaitė. Tai kultūros paso teikiama paslauga. Pamokos tikslas – supažindinti dalyvius su teatro meno svarba asmens tobulėjimo procese, ugdyti mokinių asmeninę kultūrą, tolerancijos, nepakantumo smurtui nuostatas. Užsiėmimo tema ,,Viduramžių teatras‘‘.

Programos pradžioje ,,vienuolis‘‘ Benediktas pakvietė vaikus į edukacinę erdvę. Visi sustojome į bendrą ratą ir prisistatėme, išklausydami vieni kitus. Susėdę ant pagalvėlių išklausėme video pasakojimą. Mokiniai sužinojo, kad pagrindinės teatro formos buvo: misterija, miraklis ir moralitė. Visų šių formų vaidinimai neraštingiems to meto žmonėms aiškino Šventojo Rašto istorijas, jų prasmę.
Mokiniai, išsiaiškinę, kas tie viduramžiai ir tų laikų teatras, buvo pakviesti į antrąją kūrybinę edukacijos dalį. Jie, pasiskirstę į 6 grupeles (nes per tiek dienų Dievas sukūrė pasaulį), turėjo nupiešti ir suvaidinti vienos dienos kūrimo procesą. Vyko smagus ir kūrybingas darbas.

Pabaigoje ,,vienuolis‘‘ Benediktas apibendrino edukacines veiklas. Džiugu, kad refleksijos metu į daugelį pateiktų klausimų mokiniai atsakė, įvardino naujai sužinotus, suprastus dalykus.
Po užsiėmimų kultūros centre aplankėme L.Stuokos – Gucevičiaus aikštėje papuoštą Kalėdinę eglę, pasigrožėjome Henriko Orakausko sukurtomis skulptūromis. Į šiaurę nuo šios aikštės buvo anksčiau žydų sinagoga, kurioje dabar įkurta Kupiškio viešoji biblioteka. Bibliotekos darbuotojos supažindino su patalpomis, sukurtomis erdvėmis, papasakojo apie organizuojamus renginius, vykdomas veiklas, paaiškino, kaip įsigyti skaitytojo pažymėjimą. Bibliotekoje apžiūrėjome Kalėdinių vainikų parodą, angelų kolekciją.

Mokomosios aplinkos pakeitimas,, naujai sutikti edukatoriai – tai galimybės mokytis kultūringo bendravimo, pagarbos sau ir kitiems ugdymas.

Mokytojos N.Bagdonavičienė, A.Petrulienė, I.Baltrukėnienė