KĄ ŽINOME APIE PAMEISTRYSTĘ?

Profesinis mokymas Lietuvoje gali būti organizuojamas mokykline arba pameistrystės forma. Jau keletą metų vis daugiau dėmesio yra skiriama pameistrystei ir šios mokymo formos vystymui. Pameistrystė prisideda prie teigiamo profesinio mokymo įvaizdžio kūrimo ir gerinimo, padeda jaunimui sklandžiai pereiti iš mokymo įstaigos į darbo rinką. Pameistriai, derindami profesinį mokymąsi su darbine veikla, įgyja darbo rinkai reikalingų praktinių žinių ir įgūdžių.

Pameistrystės profesinio mokymo organizavimo forma – profesinio mokymo organizavimo būdas, kai mokymas ar jo dalis vykdoma darbo vietoje: įmonėje, įstaigoje, organizacijoje, ūkininko ūkyje, pas laisvąjį mokytoją. Profesinį mokymą organizuojant mokykline forma teorinė ir praktinė mokymo dalys dažniausiai vyksta profesinėje mokykloje, pas darbdavį atliekama tik praktika. O pameistrystė yra mokymasis dirbant. Didžioji mokymosi dalis vyksta darbo vietoje: 70 proc. mokymo įgyvendina darbdavys, 30 proc. – profesinio mokymo įstaiga.

Kupiškio technologijos ir verslo mokykla glaudžiai bendradarbiaudama su darbdaviais ir  siekdama, kad jos absolventai sėkmingai įsitvirtintų darbo rinkoje, stengiasi, kad kuo daugiau mokinių mokytųsi pameistrystės forma. Jau keletą metų mokykloje šia forma mokosi 15-20 mokinių – pameistrių. Mokymas pameistrystės forma vykdomas sudarius bendradarbiavimo sutartis su įmonėmis ir  trišales sutartis tarp mokymo įstaigos, darbdavio ir mokinio. Mokymas vyksta ir pas darbdavį, ir mokymo įstaigoje. Už rezultatą atsakinga mokymo įstaiga ir darbdavys. Baigus mokymo programą ar atskirą modulį vykdomas kompetencijų vertinimas. Teigiamai įvertinus kompetencijas mokiniui – pameistriui išduodamas diplomas arba pažymėjimas.

Norinčius daugiau sužinoti apie pameistrystės galimybes, jos teikiamą naudą, pameistrystės organizavimo ir įgyvendinimo ypatumus, kviečiame apsilankyti pameistrystės įgyvendinimui Lietuvoje viešinimui skirtoje interneto svetainėje https://www.pameistryste.lt, taip pat Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centro sukurtuose vaizdo klipuose:

1.    Pameistrystės inicijavimas ir pasirengimas pameistrystės įgyvendinimui.

2.    Pameistrystės vykdymas ir kokybės užtikrinimas.

3.    Pameistrystės dalyvių teisės ir pareigos.

Profesinio mokymo skyriaus vedėja D.Tumelionytė