ATVIRŲ DURŲ DIENA KUPIŠKIO TECHNOLOGIJOS IR VERSLO MOKYKLOJE

Kasmet jauni žmonės ieško tinkamiausio sprendimo, kokią švietimo instituciją pasirinkti tolimesniam mokymuisi, ką studijuoti. Tam reikia ne tik pažinti save, bet ir turėti nemažai informacijos apie specialybes, mokymo programas bei įstaigas, kuriose galima įgyti norimą profesiją, pagrindinį ar vidurinį išsilavinimą.

Balandžio 11–13 dienomis mokykloje, kaip ir visose profesinio mokymo įstaigose vyko Atvirų durų dienos, į kurias buvo kviečiami atvykti visi, norintys išsamiau susipažinti su  mokykloje vykstančiu ugdymo procesu bei praktiškai išbandyti įvairias siūlomas veiklas. Atvirų durų dienų tikslas – pademonstruoti daugybę galimybių, kurias profesinis mokymas suteikia jaunimui ir suaugusiems, taip pat parodyti profesinio mokymo pridėtinę vertę ekonomikai, ateities darbo rinkai bei gebėjimams.

Per Atvirų durų dienas mokykloje apsilankė apie 150 mokinių ne tik iš Kupiškio rajono, bet ir Biržų, Rokiškio, Anykščių rajonų. Visiems atvykusiems buvo sudarytos puikios galimybės savo akimis pamatyti mokyklos erdves bei geriau susipažinti su  mokykla: ko ir kaip čia galima mokytis, kokia infrastruktūros plėtros projekto lėšomis įsigyta nauja įranga ir technika naudojama mokantis, kur galima atlikti praktikas, o vėliau ir įsidarbinti, kokios galimybės išvykti į stažuotes užsienyje ar mokytis pameistrystės mokymosi forma. Atvykusius mokinius ir mokytojus aktų salėje pasveikino Kupiškio rajono savivaldybės administracijos kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja J. Trifeldienė, direktorius K. Mekšėnas. Direktoriaus pavaduotoja ugdymui R. Domžienė pristatė mokykloje vykdomas mokymo programas, gyvenimo ir mokymosi sąlygomis, mokymo bazę, priėmimo tvarką, o mokiniai svečiams padovanojo nuotaikingas dainas.

Po to Atvirų durų dienų dalyviai buvo pakviesti praktiškai išbandyti kai kuriuos technologinius procesus (montuoti, klijuoti plyteles, uždėti dekorą, pakeisti, balansuoti automobilio ratus, nustatyti gedimus su diagnostine įranga, ardyti variklį, virinti įvairiais būdais, figūriškai pjaustyti vaisius, teikti pagalbą žmonėms su negalia ir kt.) ir geriau susipažinti su šiuolaikinėmis statybos, suvirinimo, automobilio remonto darbų, maisto ruošimo technologijomis. Mūsų mokyklos mokiniai demonstravo svečiams jau įgytas kompetencijas, turimus praktinius įgūdžius.

Atvirų durų dienų metu visi su dideliu susidomėjimu stebėjo padavėjo ir barmeno bei virėjo modulinių profesinio mokymo programų pristatymą – buvo demonstruojamas ugdymo procesas, kurio metu mūsų mokinius specialybės pagrindų ir įvairių tradicinių itališkų patiekalų mokė iš Italijos atvykę savo srities profesionalai. Virtuvės šefas Cesare di Nauta ir barmenas Gianpiero Mastrolorito buvo atvykę į mokyklą vizito pagal Erasmus+ projektą. Jie kvietė ir atvykusius kitų mokyklų mokinius degustuoti itališkų gėrimų (kavos, kokteilių) bei įvairių patiekalų (ravioli ir kt.), o projektų vadovė M. Žilinskė renginio dalyviams pristatė svečius bei sėkmingai vykdomą Erasmus+ projektinę veiklą, supažindino su  atsiveriančiomis galimybėmis tiems mokiniams, kurie įstos į mūsų mokyklą įgyti profesijos ar tam tikrų pasirinktų kompetencijų, sieks pagrindinio ir vidurinio išsilavinimo.

Atvirų durų dienų dalyviai apsilankė ne tik mokymosi patalpose, laboratorijose, bendrabutyje, bet ir apžiūrėjo mokyklos dirbtuves, pasivažinėjo su traktoriuku „Pupsiuku“ ir net sėdo už šiuolaikinio traktoriaus vairo bei pabandė valdyti sudėtingą techniką. Labai mokinius sudomino ir tai, kad mokykloje veikia Vairavimo mokykla, buvo daug norinčių pabandyti vairuoti mokomuosius automobilius mašinų vairavimo aikštelėje.

Visi norintys galėjo pasivaržyti sporto rungtyse, dalyvauti protų mūšyje naudodamiesi internetine ,,Kahoot“ programėle.

Renginio pabaigoje visi Atvirų durų dienų dalyviai buvo pavaišinti cepelinais. Juos aptarnavo padavėjo ir barmeno mokymo programos mokiniai.

Penktadienio popietę į Atvirų durų dieną rinkosi ir kviestiniai svečiai – Kupiškio rajono savivaldybės meras Algirdas Raslanas, mero patarėjas G. Misiūnas, mokyklos socialiniai partneriai (Panevėžio kolegijos bei rajono švietimo įstaigų, Užimtumo tarnybos vadovai), darbdaviai, asociacijos „Verslumo raktas“ nariai. Jiems buvo suorganizuota ekskursija po mokyklos praktinio mokymo erdves, pristatytos galimybės suaugusiems mokytis, persikvalifikuoti ir kt. Dienos pabaigoje visi buvo pakviesti degustuoti italų šefų pagamintų patiekalų. Degustacijos metu vyko diskusijos apie profesinį mokymą bei tolimesnį bendradarbiavimą.

Atvirų durų dienos tikrai suteikė visiems dalyviams daug informacijos apie 2024 m. mokinių priėmimą. Telieka teisingai bei atsakingai pasirinkti mokymo programą, kuri leistų vėliau save realizuoti, įsitvirtinti darbo rinkoje, siekti karjeros. Rinkdamasis profesiją, sprendimą kiekvienas priimti pats. Mums belieka tikėtis, kad iš atvykusiųjų į Atvirų durų dienas nemažai jaunų žmonių nuspręs mokytis mūsų mokykloje arba rinksis naujovę – galimybę besimokant savo mokyklose / gimnazijose pas mus mokytis tik pasirinktą modulį.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui R. Domžienė